Există mai multe modalități de a obține venituri pasive cu ajutorul tehnologiei blockchain. În acest articol „de bază”, vom vorbi despre elementele fundamentale ale staking-ului. De asemenea, veți afla de ce investiția în eGold este o idee grozavă.
În primul rând, hai să explicăm câțiva termeni. Ce înseamnă blockchain?
Blockchain - este un registru digital transparent și imuabil al tranzacțiilor și activelor. Este duplicat și distribuit în întreaga rețea de calculatoare care fac parte dintr-un blockchain.
Tehnologia blockchain este valoroasă deoarece are aplicabilitate în multe industrii. Iată câteva dintre acestea pe care le considerăm interesante:
Practic, orice tranzacție care trebuie să fie privată, dar transparentă, care ar putea fi necesară și audibilă, poate fi realizată prin tehnologia blockchain fără o interacțiune a unei terți parte, fără taxe și fără spațiu pentru fraudă.
Urmărirea și înregistrarea tranzacțiilor nu mai reprezintă un blocaj
Un registru digital precum blockchain-ul este foarte util în multe industrii, dar poate el să fie scalat pentru întreaga lume astfel încât să folosească această tehnologie?
Criptomoneda istorică ce este conectată la blockchain și care, datorită faimei și interesului pieței, a devenit „principala” utilizare a blockchain-ului în ochii multora este Bitcoin. Am spus „istorică” pentru că a fost prima adoptată la scală largă, dar și pentru că este considerată ca fiind depășită, deoarece folosește sistemul „proof-of-work”. Acest lucru înseamnă că toate tranzacțiile și urmărirea activelor din blockchain-ul Bitcoin se realizează folosind calculatoare puternice pentru rezolvarea problemelor - acest proces se numește „minerit”. Odată ce problema este rezolvată și un „miner” are „dovada muncii” pentru aceasta, el câștigă Bitcoin. „Dovada muncii” nu este scalabilă, iar calculatoarele implicate necesită cantități imense de energie. Acest lucru îl face nesustenabil pe termen lung. Mecanismul a fost ingenios acum 10 ani, dar acum nu justifică amprenta de CO2 pe care o generează, având în vedere numărul tot mai mare de tranzacții. Putem spune că Bitcoin este un proof of concept.
Gândindu-ne la viitor, dezvoltatorii au creat o metodă mai scalabilă și mai ecologică, numită „proof-of-stake”, care calculează recompensa pe baza monedelor deținute de un validator.
Proof-of-stake este o abordare colaborativă care împarte recompensa între validatori, în timp ce proof-of-work este o abordare de genul „câștigătorul ia totul”, care are mai puțin impact în ceea ce privește dezvoltarea rețelei și creșterea în general. Proof-of-stake face tranzacțiile mai rapide și este nevoie de mai puțină energie a calculatoarelor, deci și mai puțină energie electrică. Astfel, proof-of-stake este viitorul.
Cum poți câștiga bani din asta fără să fii nevoit să minezi monedele?
Minarea
În goana după aur americană, căutătorii de aur au început cu o lopată simplă. Odată ce aurul a devenit rar, au fost nevoiți să folosească instrumente mai avansate. Se spune că cei care s-au îmbogățit cu adevărat în acele zile au fost producătorii de lopată și de blugi. Comparației poate îi lipsește creativitatea, dar săparea pentru Bitcoin a trecut printr-o cronologie similară: la început putea fi folosit un calculator obișnuit, dar odată ce deficitul de monede a crescut și problemele matematice au devenit mai dificil de rezolvat, în timp ce numărul tranzacțiilor a crescut, minerii au avut nevoie de calculatoare mai puternice, special concepute în acest scop. Acum este prea scump să te mai alături grupului de mineri Bitcoin și comunitatea este exclusivistă.
Împrumutul
La fel ca în cazul monedelor clasice, criptomonedele pot fi și ele cumpărate și împrumutate, iar debitorii plătesc dobânzi. De exemplu, platforma BlockFi acționează ca o piață (deci are rol intermediar), iar rata dobânzii pentru Bitcoin este de 8%. Prin împrumut, se evită volatilitatea pieței criptografice și se poate obține venit pasiv.
Unele criptomonede plătesc, de asemenea, recompense (versiunea blockchain a dividendelor clasice), cum ar fi Tezos, VeChain, NEO și Cosmos - prin intermediul platformei Coinbase. Plata recompenselor este mică, dar constantă.
Staking
Dacă deții criptomonede care funcționează pe baza algoritmului proof of stake, îți poți pune la stake monedele. Aceasta este o altă formă de împrumut, dar nu ai nevoie de debitori sau de o terță parte. Pui la stake monedele în rețea pentru a securiza rețeaua și pentru a valida tranzacțiile. Vei primi recompense în monede suplimentare din rețea. Cu cât pui la stake mai mult, cu atât primești mai multe monede.
Staking-ul este o modalitate REALĂ de a obține venit pasiv dintre minerit, împrumut sau staking. Odată ce pui la stake monedele, nu trebuie să mai investești timp, energie sau orice tip de efort în gestionarea acestora.
Staking-ul este la fel de profitabil ca și mineritul sau trading-ul, minus risc. Desigur, este important să alegi înțelept moneda pe care o pui la stake. Ar trebui să fie una care are inflația și volatilitatea reduse și are o infrastructură blockchain durabilă, proiecte pe termen lung etc. Multe criptomonede PoS (care operează pe proof of stake) sunt disponibile pentru staking în prezent - de exemplu: Titan, DASH, Tezos, EOS.io etc.
Noi vă recomandăm Elrond / eGold și puteți citi mai departe pentru a afla de ce.
Iată 4 lucruri importante de luat în considerare atunci când alegi monedele în care investești și pui la stake:
De ce să pui la stake EGLD
Iată ce credem noi, la Disruptive Digital - staking provider oficial Elrond, cu o experiență de succes în staking-ul eGold: „Profitabilitatea pentru stakingul EGLD variază între 12% și 17%, în funcție de numărul celor care au pus la stake. Asta pe termen scurt. Pe termen lung, modelul economic este deflaționist, ceea ce înseamnă că vor intra mai puține monede în rețea în fiecare an.
Există însă o „chichiță”. Dacă taxa generată de proiectele derulate în rețea depășește inflația - adică numărul de monede generate de rețea este acoperit din taxe - atunci rețeaua devine auto-sustenabilă iar capitalizarea va rămâne la un nivel inferior decât cel propus.
De exemplu, acum există aproximativ 19,5 milioane de EGLD (27 iulie 2021). În fiecare an, un anumit procent din EGLD este introdus în rețea. Să presupunem că peste 2 ani vor exista suficiente proiecte care vor genera suficiente taxe, iar inflația va fi 0.
Apoi, EGLD-ul existent poate rămâne la, să zicem 25 de milioane, și nu va crește atât timp cât taxele acoperă inflația respectivă. Revenind la profitabilitate - denumit APR (rata procentuală anuală) - dacă EGLD-ul generat din taxe va fi într-un volum mai mare decât inflația, atunci APR-ul poate crește fără limită. Este în acest fel deoarece toate veniturile din taxele generate în rețea vor merge la validatori minus 10%, care este comisionul pentru dezvoltare al Fundației Elrond. " - Daniel Sîrbu, fondator și CEO, Disruptive Digital