În acest articol vom analiza și descrie tehnologia blockchain în termeni ușor de înțeles. Sunt multe surse care au scris în ultima vreme despre blockchain și legder-uri, despre cum monedele descentralizate au potențialul de a schimba lumea, despre cum este mult prea târziu ca să mai devii bogat cu Bitcoin și despre încă un lucru foarte interesant - încrederea - și cum acest concept prinde noi valențe. Dar ce înseamnă de fapt toate astea?
Nu mai surprinde pe nimeni faptul că acest concept de blockchain a luat amploare în ultimii ani și a devenit din ce în ce mai fascinant pentru oameni la nivel global. Dar nu e doar asta. Blockchain-ul deja schimbă cu totul sistemul financiar, așa că e timpul să îl privim cu responsabilitate.
Dar să începem cu începutul: ce este un blockchain?
Așa cum indică în mod evident și numele, blockchain-ul este un lanț de blocuri.
Ficare bloc conține 3 lucruri: informație, eticheta unică a blocului (denumită hash) și hash-ul blocului precedent.
Fiecare bloc/cutie poate stoca aproape orice tip de informație, în funcție de tipul blockchain-ului: dacă vorbim de blockchain-ul financiar, ne referim la registrul tranzacțiilor, însă pot fi și alte tipuri de date: imagini, linkuri, informații despre un anumit subiect. În acest articol ne vom focusa pe istoricul tranzacțiilor. Acesta poate stoca următoarele detalii: expeditorul, valoarea tranzacției și destinatarul sumei. De exemplu, Ana îi trimite 100 de dolari lui Alex. Aceasta este doar una din tranzacțiile din acea listă. De asemenea, aici poți citi mai multe despre subiectul contractelor inteligente. Tranzacțiile sunt schimburi de monede în anumite condiții stabilite care le fac stocabile pe blockchain.
Revenind la celelalte elemente ale unui bloc, hai să trecem la hash. Hash-ul este de fapt o amprentă digitală criptată. Aceasta înseamnă că este unică, la fel ca o amprentă. Se calculează imediat ce a fost creat blocul și, dacă există modificări la acest bloc, hash-ul se va schimba.
Al treilea element, care este hash-ul blocului anterior, creează lanțul de blocuri care asigură securitatea blockchain-ului.
Să presupunem că avem 10 blocuri/cutii în lanț: fiecare bloc are un hash și hash-ul blocului anterior. Singurul bloc care nu are un hash din blocul anterior este, desigur, primul bloc creat, denumit și „Genesis Block”.
Ei bine, dacă hash-ul unui bloc a fost modificat după ce a fost validat de toată lumea, toate blocurile următoare vor deveni invalide. Și asta pentru că nu mai stochează un hash valid al blocurilor anterioare.
Toate calculatoarele din rețea trebuie să permită modificările înainte ca acestea să apară, prin urmare putem spune că este o permisiune bazată pe consens.
Deci fiecare bloc nou din acest lanț este ștampilat pentru a stabili o ordine cronologică, iar procesul de hashing demonstrează că blocul este calificat pentru a fi adăugat la lanț. Fiecare bloc nou este identificat și validat prin hash-ul său, care a fost stabilit luând în considerare datele din blocurile anterioare. Este un lanț neîntrerupt - un blockchain - care duce până la primul său bloc.
Lucrurile încep să prindă contur, dar ce anume face un blockchain?
Ei bine, răspunsul este complex, dar nu greu de înțeles.
Blockchain-ul este un registru distribuit deschis tuturor, care poate înregistra tranzacțiile între două părți într-un mod eficient, verificabil și permanent, fără un intermediar terț.
La cel mai de bază nivel tehnologic, un blockchain este o înregistrare a faptelor și stabilește lucrurile, astfel încât ar fi imposibil să schimbi datele odată înregistrate sau să distrugi ceva. Prin urmare, blockchain este un registru care confirmă câteva lucruri:
- proprietate
- identitate
- status
- autoritate
Care e legătura cu încrederea?
Blockchain este un nou tip de bază de date, care este distribuit mai mulor participanți. Actualizările sunt întotdeauna adăugate în această bază de date la sfârșit și nu prin datele vechi. Asta înseamnă că, odată ce datele sunt acolo, nu pot fi șterse sau modificate în niciun fel. Toate modificările sunt capturate pur și simplu ca blocuri noi. Această caracteristică se numește imuabilitate.
Astfel, este imposibil ca cineva să șteargă un bloc anterior fără a încerca să distrugă toate blocurile următoare. Dar, deoarece toate blocurile ulterioare au fost deja validate de toată lumea, încercarea este imposibilă.
Tehnologia blockchain este imună la manipularea tranzacțiilor. Cu proprietatea de a distribui înregistrările către toți membrii rețelei pentru a fi verificate, este imposibil să se manipuleze datele, deoarece prea mulți oameni au o copie a originalului.
Asta e ceea ce numim descentralizare. Acest lucru înseamnă că nimeni nu poate juca rolul personajului negativ și să producă încurcături cu banii tuturor. Este o bază de date fără guvernare a autorității centrale.
Fiecare participant din această rețea deține, în același timp, o copie identică a bazei de date blockchain în calculatorul său. Prin urmare, înregistrarea digitală și semnătura tranzacțiilor sunt identificate, validate, stocate și apoi distribuite tuturor. Deci blockchain ține evidența tuturor modificărilor precum un registru contabil, dar unul superior: un registru distribuit.
Blockchain-urile folosesc o rețea descentralizată pentru a facilita tranzacția între părți. Așadar, spre deosebire de băncile care preiau custodia pentru efectuarea plăților, blockchain-ul transferă bani fără un terț ca intermediar. Acest lucru se numește Protocolul de încredere. Deoarece platforma în sine se bazează pe conceptul de încredere.
Deci, dacă Ana vrea să îi trimită 100 de dolari lui Alex, nu există nicio instituție financiară prin care să fie transferați banii. Nu este nevoie de un intermediar sau de un terț, precum avocați, bănci, brokeri etc. Acesta este potențialul imens pe care îl are blockchain-ul.
Ce putem spune despre Bitcoin?
Pentru a înțelege Bitcoin așa cum este astăzi, trebuie să vorbim puțin despre istoria internetului și a calculatoarelor.
În anii '80, au existat multe probleme cu confidențialitatea, securitatea și integrarea pe internet. În acea perioadă au apărut pentru prima dată algoritmii care susțin criptomoneda modernă.
Aproape 2 decenii mai târziu, informaticianul și pionierul blockchain-ului Nick Szabo a dezvoltat Bit Gold, predecesorul Bitcoin, o proto-criptomonedă care nu a fost niciodată implementată, dar care avea multe în comun cu caracteristicile Bitcoin în ceea ce privește tranzacțiile și rețelele descentralizate. De asemenea, funcționa pe algoritmul proof-of-work care implică puterea calculatorului în rezolvarea puzzle-urilor criptografice.
Apoi au apărut cele 9 pagini din cartea albă trimisă de misteriosul Satoshi Nakamoto în octombrie 2008, descriind tehnologia fără precedent care va schimba lumea - Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
El a conturat un nou sistem de bani electronici de la persoană la persoană folosind o criptomonedă numită Bitcoin - care a câștigat faimă extraordinară și o tracțiune la scală largă. Putem spune fără îndoială că Bitcoin a definit și a evidențiat importanța blockchain-ului.
Dar ... există mai mult decât „dar”. Bitcoin este rar și are limitările lui. Una dintre cele mai importante probleme este scalabilitatea. Mai mult decât atât, concurența pentru „mineritul” celor câteva milioane de Bitcoin rămase de revendicat este din ce în ce mai grea. Pentru că necesită cunoștințe, echipamente scumpe și electricitate, ceea ce poate fi inaccesibil sau foarte scump pentru majoritatea lumii.
Astfel, din perspectiva sustenabilității, Bitcoin nu câștigă. Consumul masiv de energie pentru mineritul Bitcoin nu poate fi echilibrat cu energie regenerabilă. Acesta este motivul pentru care au început să fie necesare criptomonede alternative - precum Elrond.
Elrond folosește un mecanism mai evoluat, proof-of-stake. Acest lucru nu necesită puterea de calcul și energia enormă pe care le presupune Bitcoin. Credem cu adevărat în acest ecosistem sustenabil și în acest blockchain public foarte scalabil. Acesta e viitorul!
Ecosistemul Elrond aduce o mare îmbunătățire a vitezei blockchain, a scalării și a experienței utilizatorului. Blockchain-ul Elrond poate susține până la 15000 de tranzacții pe secundă, ceea ce poate fi comparată cu viteza luminii față de capacitatea Bitcoin de 7 tranzacții pe secundă.
Mai mult, Elrond este extrem de scalabil, permițând prelucrarea multor tranzacții în același timp și, de asemenea, operează pe baza unui algoritm sigur și eficient de proof-of-stake.
Vom vorbi mai multe despre asta într-un alt articol.
Concluzie
Un lucru este sigur: blockchain-ul va schimba foarte mult sistemul financiar și economia. Revoluția blockchain se concentrează pe autonomia individuală și pe capitalismul uman. Vom putea reproiecta structuri profunde de inovație și va fi o schimbare majoră de paradigmă. Când și cum? Vom aprofunda în acest sens în următoarele articole.
Misiunea și responsabilitatea noastră este de a împărtăți cunoștințele și experiențele noastre și de a contura împreună cu voi ce înseamnă această schimbare digitală.