Revoluția Web3: Ești pregătit pentru
viitorul descentralizat al internetului?

April 4, 2023

Hai să analizăm spațiul web3 - și, implicit, evoluția internetului - și să vedem cum aplicațiile descentralizate pot schimba jocul pentru atât de multe industrii! Pe locuri, fiți gata, start!

Ce este Web3 și prin ce diferă de Web1 și Web2?

Se spune că web3 este o schimbare în cultura internetului. Iar noi suntem de acord cu asta! După web 1.0 și web 2.0, web3 este a treia generație a World Wide Web. Și este construit pe blockchain!

Putem vorbi despre utilizarea tehnologiei blockchain în moduri noi și interesante; tehnologie care include criptomonede, NFT-uri și chiar noi moduri de a gestiona tranzacțiile financiare prin DeFi (finante descentralizate) și DAOs (organizații autonome descentralizate). Deci, dacă lucrați cu oricare dintre acestea pe tehnologia blockchain, faceți deja parte din mișcarea Web3.

Probabil ați mai văzut această schemă

Web 1.0 = Citire

Web 2.0 = Scriere

Web3 = Proprietate

Este o schemă cu adevărat utilă, deoarece oferă un cadru clar și ușor de înțeles atunci când căutați să înțelegeți despre ce este vorba în web3. Acesta împarte evoluția internetului în trei etape cu propriile caracteristici proeminente. Deci, pentru a înțelege viitorul, hai să înțelegem mai întâi trecutul.

Web 1.0 a început în jurul anilor ’90 și a fost un „web static”, deoarece nu exista (sau prea puțin) comunicare bidirecțională. A fost prima generație a internetului, așa că nu ar trebui să ne așteptăm la mai mult. Mai simplu spus, existau site-uri web numai pentru citire, site-uri în care utilizatorii nu interacționau între ei sau cu platformele. Această media centralizată furniza doar informații pe care utilizatorii puteau să le citească.

E ca și cum ai intra într-o bibliotecă și ai acces la o colecție vastă de cărți și resurse de informații, dar interacțiunile tale sunt limitate la lectură și împrumut de materiale. Nu există comunicare sau colaborare în timp real între utilizatorii bibliotecii, iar personalul bibliotecii este singura sursă centralizată de informații. În mod similar, în timpul erei Web 1.0, site-urile web erau ca niște biblioteci digitale, oferind utilizatorilor acces la informații, dar limitându-le capacitatea de a interacționa între ele sau cu platforma. Conținutul de pe aceste site-uri web a fost în principal static și numai pentru citire, cu puțin sau deloc conținut generat de utilizatori sau comunicare bidirecțională.

Mai târziu, undeva pe la începutul anilor ’00, a apărut web 2.0. Și este internetul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi. „Web-ul social”, așa cum se numește, a introdus posibilitatea utilizatorilor de a interacționa, de a publica și de a partaja ei înșiși conținut. Acesta este bidirecțional. Citiți dar, cel mai important, acum puteți să și scrieți. Schimbarea de paradigmă care a venit odată cu ea este una cu care suntem atât de familiarizați astăzi: rețelele sociale (Facebook, Instagram, Tik Tok, Youtube, Twitter etc.), multiple site-uri web de servicii (Wikipedia, Drive, Dropbox etc.), și aplicații pentru telefoane mobile pe care le folosim zilnic.

„Interactiv” și „Dinamic” sunt cuvintele definitorii pentru era web 2.0. Oamenii au creat conturi de social media, au postat lucruri despre ei înșiși, fotografii, check-inuri și au împărtășit unele dintre cele mai importante aspecte ale vieții lor. Comunicarea cu cei dragi sau oameni noi a fost și încă este epicentrul acestei ere.

Web 2.0 a deschis o nouă lume de posibilități și pentru companii. Au început să interacționeze cu clienții în moduri noi și inovatoare. Au devenit disponibile noi instrumente pentru a crește gradul de conștientizare, pentru a converti clienți noi și a-și vinde produsele sau serviciile.

Totul sună bine până acum, dar există o capcană pentru web 2.0. Este centralizată, așa că doar un mic grup de corporații - cunoscute și sub numele de giganți Big Tech - controlează cea mai mare parte a spațiului online (și viețile noastre dacă ne gândim la asta la scară largă). Această centralizare duce la diverse probleme, cum ar fi cenzură, breșe de date și lipsa de confidențialitate. Și chiar dacă suntem familiarizați cu rețelele sociale și web2, devenim din ce în ce mai conștienți de puterea pe care o dețin acești mari giganți ai tehnologiei și de ceea ce înseamnă aceasta pentru confidențialitatea și viețile noastre. 

Web3 își propune să abordeze aceste probleme prin crearea unei rețele descentralizate în care utilizatorii au mai mult control asupra datelor și activității lor online. Această descentralizare înseamnă că nicio entitate nu are control asupra rețelei. Este o rețea care utilizează tehnologia blockchain pentru a distribui date într-o rețea de utilizatori pentru a crea un mediu online mai sigur și mai transparent. Sau, după cum ne place nouă să spunem, este internetul deținut de oameni, pentru oameni.

Rolul tehlonogiei blockchain în Web3

În esență, Web3 este alimentat de tehnologia blockchain, ceea ce îl face să fie descentralizat. Dar ce este exact tehnologia blockchain și cum susține ea viziunea Web3?

Blockchain este un registru distribuit care este deschis tuturor și poate înregistra tranzacțiile între două părți în mod eficient, sigur, transparent și permanent, fără un intermediar terță. Gândiți-vă la blockchain ca la o foaie de calcul disponibilă pentru toată lumea, dar unde puteți edita doar intrările dvs, nu și pe ale celorlalți.

Natura descentralizată a blockchain-ului permite un nou nivel de încredere și transparență în interacțiunile online. Citiți mai multe despre tehnologia blockchain în acest articol de pe blogul nostru: Introducere în tehnologia Blockchain

Blockchain joacă un rol important în spațiul Web3, permițând aplicațiilor descentralizate sau dApps, așa cum le veți vedea numite peste tot, și platformelor care permit utilizatorilor să interacționeze și să tranzacționeze direct, evitând intermediarii. Acest lucru are potențialul de a aduce o schimbare majoră în multe industrii, de la finanțe și bănci până la comerțul electronic și rețelele sociale.

Proprietatea în Web3

Există diverse blockchain-uri, cum ar fi Bitcoin, Ethereum, Solana, MultiversX etc. Fiecare dintre aceste blockchain-uri este un registru al tranzacțiilor verificabile și al proprietății. Este ca și cum ar urmări cine deține ce. Când este creat un nou bloc și toată lumea este de acord cu acesta, înregistrările de proprietate sunt verificate și validate. Dacă îți cumperi sau revendici un activ digital, atunci pur și simplu îl deții și rămâne al tău până când îl vinzi sau îl trimiți altcuiva.

În web3, deții asset-urile tale deoarece există o modalitate de a verifica și de a dovedi calitatea de proprietar. Acesta este un concept nou și important în lumea web3. Deci nu mai trebuie să te bazezi pe alții pentru a-ți păstra evidențele. Poți verifica și dovedi calitatea de proprietar pe cont propriu.

Aceasta este ideea centrală din spatele Web 3.0 - de a transfera puterea de la intermediari, cum ar fi marile companii și platformele de social media, către individ. Cu acest sistem, ai control asupra propriilor date. Acest lucru se aplică și în sectorul financiar. Poți efectua tranzacții fără a te baza pe un intermediar, cum ar fi o bancă sau un portal de plăți.

Apariția finanțelor descentralizate (DeFi) în Web3

Back to the scenario where I have a friend in need. I trust the bank to make the transaction. But what if the bank messes it up? Why must I trust the bank, the government, and the law? This is where DeFi enters the scene. DeFi represents a trustless system, a new paradigm for a more transparent financial system where you don’t need to trust any central authority. All the transactions are made through a Smart Contract that replaces the third-party actor.

În zilele noastre, linia dintre offline și online este tot mai fină, ceea ce duce la o fuziune a celor două. Prin urmare, linia dintre real și virtual devine, și ea, tot mai fină. Acum, gândindu-ne la mediul financiar, ne este ușor de imaginat că și el va crește progresiv, adaptându-se la acest nou ecosistem. Așadar, astăzi ne uităm la unul dintre elementele financiare ale web3, Decentralized Finance (foarte des îl vei vedea sub acronimul DeFi).

Să începem cu începutul. Ce este DeFi? Simplu spus, este un sistem financiar construit pe baza tehnologiei blockchain. După cum spune și numele, este un model financiar descentralizat, construit pe încredere. Nu se bazează pe instituții centralizate, ci pe contracte inteligente. Deci, elimină intermediarul (banca) și, în schimb, procesează tranzacțiile într-o piață. Procesul este mai rapid, mai sigur și, deseori și mai ieftin decât prin metodele bancare tradiționale.

DeFi funcționează într-un mod deschis și transparent și este considerat unul dintre sectoarele esențiale din spațiul Web3. Scopul său este să revoluționeze sistemul financiar tradițional.

Să luăm un exemplu concret pentru a face lucrurile mai ușor de înțeles. Sistemul financiar tradițional conține bănci, conturi bancare și tranzacții între oameni cu banca în mijloc (ca intermediar). Dacă vreau să trimit 5 LEI prietenului meu, trebuie să transfer banii din contul meu bancar, în contul lui. Prin urmare, creez o tranzacție ștampilată în înregistrările tranzacțiilor bancare. Banca are deja toate informațiile: datele mele, banii în cont, cui trimit bani, de unde iau bani, ei bine, practic, totul.

Revenind la scenariul în care am un prieten la nevoie. Am încredere în bancă pentru a face tranzacția. Dar dacă banca are o problemă? De ce sunt nevoit să am încredere în bancă, în guvern și în lege? Aici intră în scenă DeFi. DeFi reprezintă un sistem fără obligația de a avea încredere într-o autoritate centrală, într-o terță parte. Reprrzintă o schimbare de paradigmă pentru un sistem financiar mai transparent. Toate tranzacțiile se fac printr-un Contract Inteligent (Smart Contract) care înlocuiește actorul terț.

Smart Contracts și utilizările lor

Ok, am ajuns și la acest punct: Smart Contracts! Ei bine, trebuie să știi că rețeaua Ethereum a lansat conceptul în 2015. Dacă ar fi să definim Contractele Inteligente în câteva cuvinte, am spune că sunt un gamechanger în lumea consensului și a tranzacțiilor! Ele sunt de fapt linii de coduri pe blockchain și execută automat termenii unui acord atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.

Atunci când ai o colaborare de afaceri, termenii acordului sunt îndepliniți automat fără un intermediar. Deci, nu trebuie să te bazezi pe un avocat sau pe o bancă pentru a te asigura că înțelegerea este onorată. În schimb, contractul inteligent se ocupă de toate! Și cea mai bună parte este că un contract inteligent este setat pe blockchain. Aceasta înseamnă că termenii acordului nu pot fi modificați și toate părțile îl pot vedea și verifica. Este ca un acord rezistent la tot și toate, care face tranzacțiile mai eficiente și mai sigure.

Prin combinarea Contractelor Inteligente, dezvoltatorii ar putea crea aplicații descentralizate (DApps) pe blockchain, în loc de un server al companiei. Asta le face mai puțin vulnerabile la timpi de nefuncționare, încălcări ale datelor și alte probleme legate de bazarea pe o autoritate centrală.

Unele cazuri comune de utilizare pentru contractele inteligente și DApps includ managementul lanțului de aprovizionare (supply chain), verificarea identității digitale, sistemele de vot și strângerea de fonduri prin ofertele inițiale de monede (ICOs). Aceste aplicații permit procese mai sigure și mai transparente, deoarece toate părțile pot vedea și pot avea încredere în codul care rulează acordurile și tranzacțiile.

În plus, se poate economisi timp și se pot reduce costurile, deoarece intermediarii nu sunt adesea necesari. Este interesant să vedem ce cazuri de utilizare noi și inovatoare vor apărea pe măsură ce tehnologia se dezvoltă.

NFT-urile

Era inevitabil! Când vorbim de spațiu web3, trebuie să vorbim și despre NFT-uri! După cum probabil știi deja, NFT-urile sunt un acronim pentru tokenurile nefungibile și sunt la modă zilele astea în arta digitală și obiectele de colecție. Practic, un NFT este un articol digital unic care este verificat în blockchain și nu poate fi înlocuit sau schimbat cu altceva (în timp ce NFT-urile în sine nu pot fi schimbate direct cu altceva, ele pot fi totuși folosite ca mijloc de schimb în cadrul pieței de artă și de colecție pe platformele de tranzacționare etc.). Acest lucru le face o proprietate digitală unică pe care o poți deține și comercializa.

NFT-urile reprezintă o mare parte a spațiului web3, deoarece oamenii și creatorii preiau controlul asupra identității, muncii și activelor lor.

Gândește-te numai - cu NFT-urile, creatorii își pot vinde capodoperele digitale direct colecționarilor fără ca intermediarii să le stea în cale. Iar pentru colecționari, înseamnă că pot avea încredere că primesc oferta reală - un articol verificat, unic. Este un mod cu totul nou de a gândi despre proprietate și valoare în lumea digitală și este doar unul dintre multele lucruri interesante pe care blockchain-ul le face posibile.

Utilizarea actuală a Web3 și potențialul acestuia în viitor

Pentru a rezuma, există deja aplicații ale Web3 astăzi. De la activarea tranzacțiilor peer-to-peer fără intermediari (DeFi) până la crearea de noi experiențe sociale și de jocuri (Blockchain Gaming și Metaverse), potențialele aplicații ale acestei tehnologii sunt vaste și variate și se întâmplă deja.

Vedem web3 în lumea finanțelor, a artei și a divertismentului. Dar nu se oprește aici.

Domeniul medical ar putea beneficia și el de capabilitățile web3, permițând crearea de platforme descentralizate pentru schimbul securizat și privat de date medicale. Tehnologia poate îmbunătăți în mod eficient starea pacienților la un cost mult mai mic. Într-un mod sigur și pseudo-anonim, elimină toate obstacolele și barierele din calea autentificării pe mai multe niveluri, cum ar fi înregistrările incomplete la punctul de îngrijire și accesul dificil la informațiile despre sănătatea pacientului. Hai să luăm, de exemplu, proiectul Itheum - probabil ai auzit deja despre el. După cum spun și ei, sunt prima platformă de brokeraj de date descentralizate, cross chain din lume. Citiți mai multe despre proiect pe itheum.io pentru că va fi cu siguranță un proiect revoluționar.

Supply Chain Management este un alt domeniu care poate folosi tehnologia web3 pentru a crește transparența, eficiența și responsabilitatea în mutarea bunurilor și serviciilor.

Aplicabilitatea este cuvântul vedetă, despre care am discutat și în acest articol. Sisteme juridice, segmente economice, industria cercetării, energie, drepturi de proprietate, alegeri, management de date și comerț electronic... toate aceste domenii au potențialul de a fi schimbate de revoluția web3.

Întrebarea este... suntem noi pregătiți pentru ea? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =