Oportunități pentru o carieră în blockchain

November 16, 2022

Știai că până în 2030 tehnologia blockchain va crea peste 40 de milioane de locuri de muncă la nivel  global ?

Chiar dacă acum nu este ceva la fel de familiar ca ”internetul”, în 10 ani, majoritatea lumii va folosi tehnologia blockchain în companii sau pentru uz personal. Provocarea actuală este apariția de locuri de muncă necompletate din cauza lipsei de abilități necesare.

Tehnologia blockchain este una dintre cele mai tari inovații ale zilelor noastre și aduce schimbări majore în societate și în economie de peste un deceniu. Mai recent și în România.

Conform unui studiu Deloitte din 2020, 55% dintre organizații consideră că tehnologia blockchain face parte din strategia lor de inovare. (Deloitte's 2021 Global Blockchain Survey | Deloitte Insights)

Un studiu Forbes, ne arată că 95% dintre companiile din finanțe, sănătate și logistică care au investit în 2018 în proiecte pilot derulate pe blockchain au trecut deja de la stadiul de testare la implementare. (Why 2019 May Become The Year Of Enterprise Blockchain (forbes.com))

Cele mai importante investiții în tehnologia blockchain vin din sectorul financiar cu o cotă de piață de 46%, urmat de cel productiv și energetic cu câte 12% cotă de piață fiecare, în timp ce asistența medicală are 11%, administrația publică 8%, comerțul cu amănuntul 4%, mass-media și divertisment 1%. La nivel global, aproximativ 77% din sectorul financiar ar putea utiliza sistemul blockchain în procesele lor. (60 Cryptocurrency Statistics: 2020/2021 Market Growth, Data & Predictions | CompareCamp.com)

Îndrăznim să spunem că acolo unde se întâlnește tehnologia cu business-ul este din ce în ce mai puțin despre întrebarea ”ce este blockchain?” și din ce în ce mai mult despre ”cât de repede putem implementa această tehnologie?”.

Companiile care profită de potențialul blockchain continuă să crească. Unii angajează dezvoltatori blockchain intern, unii își externalizează proiectele către companiile de top de dezvoltare blockchain.

Având în vedere faptul că este un domeniu cu o răspândire vastă care de la an la an acoperă din ce în ce mai multe sectoare de activitate apare nevoia de a găsi acele persoane cu abilitățile potrivite care să ducă această tehnologie la nivelul următor.

Tehnologia blockchain este încă un mister pentru multe persoane, cele mai multe punând egal între blockchain și criptomonede și de aici ia naștere și multă reticență în a lua în calcul o posibilă carieră în domeniu.

Iată răspunsurile la cele mai întâlnite întrebări ale momentului despre domeniul blockchain:

Este tehnologia blockchain pentru mine?

Răspunul este DA. Indiferent de domeniul în care activezi, sunt șanse în a dezvolta o carieră în domeniu. Pe cât este de vast acest domeniu, pe atât este de ofertant pe piața locurilor de muncă.

Cât de dificil este să înveți tehnologia blockchain?

Înainte de a face pașii către o carieră în domeniu este nevoie (ca în oricare altul în care îți dorești o carieră și rezultate) să îți placă domeniul cripto și blockchain-ul.

Bun, acum ca avem condiția esențială îndeplinită, este nevoie în continuare să:

1. Îți stabilești obiectivele și scopul, în funcție de experiență, pregătire și jobul vizat

2. Să înveți limbaje noi de programare sau să îți îmbunătățești abilitățile de programare, dacă asta face parte din obiectivele tale conform jobului vizat.

3. Să fii curios - asta presupune să fii la curent cu tendințele din industrie, să participi la conferințe și evenimente, să urmărești canalele de YouTube avizate, etc. Accesează comunități și forumuri de discuții și învață activ.

4. Să te certifici - caută furnizorul ce ți se potrivește și înscrie-te în unul din programele de certificare oferite. O certificare îți oferă setul necesar de abilități necesare, precum și capacitatea, credibilitatea și competența de a lucra în domeniile experților blockchain.

Tot mai multe universități oferă cursuri sau programe masterale de blockchain – există câteva inițiative și în țara noastră, de asemenea există o multitudine de cursuri online de masă deschise (MOOC - https://www.mooc.org/) pe tema blockchain.

5. Să fii flexibil - aceste cariere vin sub mai multe forme, pe unele le putem anticipa dar pe altele încă nu. Incertitudinea însă este caracteristică multor domenii, așadar ”agilitatea” este o abilitate necesară oriunde.

Ce pot face mai exact?

1. O variantă este reprezentată de joburi în companile care construiesc aplicații blockchain precum Ethereum, Hyperledger, Corda, sau Stellar. Cel mai întâlnit job este cel de Dezvoltator Blockchain. În acest caz, sunt necesare cunoștințe temeinice de blockchain și de limbaje de programare, în top fiind limbajele C++, Python, Java, Solidity, Vyper, Golang, C#, Javascript, Simplicity și Rholang.

2. Cea de a doua variantă presupune specializări pentru proiectarea și administrarea de soluții în domeniul blockchain, din postura de Manager pentru inovație, Arhitect de soluții, Specialist în aplicații de sănătate, în marketing și vânzări,  Specialist în managementul datelor, Specialist în securitate, aspecte juridice sau chiar în domeniul administrației publice.

Să descoperim împreună ce ar presupune (pe scurt) cele mai căutate joburi din domeniu.

#Dezvoltator Blockchain - presupune o înțelegere avansată a diferitelor tipuri de arhitecturi de tip blockchain. Rolul tău este de a dezvolta  aplicații cu utilizare în Blockchain. În acest caz, sunt necesare cunoștințe temeinice de blockchain și de limbaje de programare, în top fiind limbajele C++, Python, Java, Solidity, Vyper, Golang, C#, Javascript, Simplicity și Rholang.

#Arhitect Blockchain este nevoie să cunoști toate aspectele tehnice ale blockchain-ului. Trebuie să devii un expert în proiectarea infrastructurii.

#Manager de Proiect Blockchain are abilități excelente de project management, comunicare și abilități de gândire analitică și critică. Va trebui să lucrezi cu o echipă pentru a duce proiectul la bun sfârșit.

#Specialist Marketing Blockchain este o poziție non-tehnică în domeniul blockchain-ului. Responsabilitățile acestui job cu siguranță te vor atrage cel mai mult dacă nu îți plac elementele tehnice. Însă trebuie să înțelegi cum funcționează tehnologia, chiar dacă nu trebuie să participi la etapa de dezvoltare.

#Consultant juridic - are un rol foarte important în ecosistemul blockchain. Majoritatea proiectelor blockchain nu se potrivesc cu legile sau reglementările tipice fiecărei tări. Atunci revine rolul consultantului juridic să se asigure că, compania nu include niciun element sau nu face niciun proiect care contravine legilor tării respective.

#Specialist în managementul datelor - deoarece multe alte tehnologii încep să includă lucrul cu un volum mare de date, este nevoie de abilități avansate pentru a analiza datele și a descoperi tipare sau inconsecvențe.

#Specialist în Securitate - dacă îți place să lucrezi în zona de securitate, te poți specializa în blockchain security.

Locurile de muncă din acest domeniu pot fi găsite pe site-uri precum EURES, F6S sau chiar LinkedIn, dar și pe portaluri specializate, ca de exemplu CryptoJobsList, CryptoJobs, BlockchainJobs, AngeList sau BitGigs.

Ce salarii sunt în domeniu?

Este evident că această tehnologie va crea multe din meseriile viitorului, iar beneficiile salariale nu sunt deloc de neglijat. Venitul mediu anual al unui dezvoltator blockchain este de peste 150.000 de dolari. Pentru un profesionist, această cifră se dublează, în timp ce pentru un specialist de nivel mondial se triplează. (https://cryptocurrencyjobs.co/salaries/ ; Top 10 Highest Paying Blockchain Jobs in 2022 - (blockchain-council.org))

Ce firme din România angajează în domeniu?

Una din cele mai cunoscute platforme de blockchain din România este MultiversX (fostul Elrond Network). Compania cunoscută ca și cel de al doilea unicorn românesc, vine cu promisiunea unei îmbunătățiri de 1000 ori în capacitatea de procesare și cost în raport cu principalele criptomonede din lume, Bitcoin și Ethereum. Pozițiile disponibile în acest moment le găsești pe site-ul Elrond.

Pe măsură ce tehnologia Blockchain continuă să evolueze, oportunitățile profesionale în domeniu vor crește exponențial. Indiferent de experiența pe care o ai în domeniu la acest moment, poți investi în dezvoltarea ta pentru viitor, sau poți începe cu începutul. Poți contribui la crearea de noi aplicații și la avansarea tehnologiei în moduri interesante pentru că deși are 10 ani, tehnologia blockchain este încă la început, în comparație cu alte domenii unde este mult mai greu ”să prinzi valul”. Este o oportunitate nouă și variată care merită explorată.

Blockchain-ul este aici cu noi pentru a rămâne și atunci te lăsăm cu o întrebare: vrei să asiști la schimbare sau vrei să o creezi făcând parte din ea?

Error!
No 'MonsterInsights_Popular_Posts_Widget_Sidebar' widget registered in this installation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 4 =