Cum să eviți scammerii din crypto

December 19, 2022

Spațiul cripto se extinde pe zi ce trece. Noii veniți ori încearcă să înțeleagă cum funcționează blockchain-ul, ori vor doar să investească în criptomonede. Chiar dacă atât tehnologia, cât și activele digitale au un potențial enorm de a schimba lumea pe care o cunoaștem astăzi, există și un punct vulnerabil în tot acest ecosistem, în special pentru începători. Ghicești la ce ne referim?

Așa-i! Vorbim despre scammeri (în traducere liberă escroci)! Dar cum pot aceștia să afecteze călătoria oamenilor în spațiul cripto, mai ales la început? Hai să vedem! 👇🏼

Începător în spațiul cripto

Dar să începem cu începutul! Din exterior, spațiul cripto s-ar putea să nu arate chiar așa bine pentru toată lumea, mai ales într-un bear market. Există oameni care nu înțeleg importanța criptomonedelor și a tehnologiei blockchain. Deci, dintr-un punct de vedere total subiectiv, ei susțin că universul cripto nu este altceva decât o înșelătorie. Din fericire, nu este adevărat.

Hai să clarificăm.

Dacă ești nou în spațiul cripto, știm că s-ar putea să te simți copleșit. Dar ține minte că e foarte important să-ți faci propria cercetare (DYOR). Într-adevăr, există o mulțime de informații de asimilat: termeni, strategii, recomandări și o mulțime de articole educative. Te poți pierde prin toate astea încercând să înțelegi cum stau lucrurile.

În plus, spațiul cripto a și arătat destul de sumbru în ultima vreme. Colapsul FTX de la începutul lunii noiembrie este în top și a avut un impact negativ pentru mulți alți actori din industrie. Această criză a venit într-un mediu macroeconomic deja instabil, așa că nu a făcut decât să accelereze căderea. Dar ceea, ce vrem noi să transmitem în acest moment este următorul lucru: indiferent de cum arată piața într-un anumit moment, întotdeauna trebuie să ai conduită, disciplină și prudență în lumea cripto.

Nu îți vom oferi niciun sfat financiar și nu îți vom vorbi despre investiții sau trading. Suntem aici pentru a-ți arăta cele mai comune tipuri de escroci și cum să stai departe de aceștia, indiferent de proiectul în care ești implicat.

Ca să nu mai vorbim de faptul că te sfătuim oricum să deții un portofel non-custodial și să-ți asumi întreaga responsabilitate pentru activele tale digitale. Acest lucru, desigur, implică să nu împărtășești fraza secretă cu nimeni altcineva.

Ok, acum că am clarificat asta chiar de la început, putem analiza lucrurile mai în profunzime. Să vedem cele mai frecvente escrocherii și cum să le eviți!

Cele mai frecvente scam-uri (escrocherii)

Oamenii sunt creativi, putem fi siguri de asta. Nici escrocii nu sunt mai prejos. În zilele noastre, există mai multe moduri de înșelătorii în spațiul cripto, în special pentru începători. Și asta nu pentru că este ceva în neregulă cu aceștia, ci pentru că există încă destul de puține lucruri cunoscute în spațiul cripto, în special la început. Escrocii dau mari speranțe, mai ales în câștiguri de sume mari. Ofertele lor sunt de cele mai multe ori tentante. Deci, hai să vedem cele mai frecvente escrocherii și semnele pe care ar trebui să știi.

🚩 Uzurparea identității

Escrocii creează conturi de rețele sociale false pretinzând că sunt persoane publice importante, moderatori ai anumitor comunități, admini sau membri ai unor echipe. După aceea, trimit mesaje private cu tot felul de promisiuni. Le este mai ușor oamenilor să cadă în capcană atunci când văd un mesaj de la o persoană publică cunoscută, fără să se gândească la faptul că e posibil să fie doar niște escroci. De reținut că adminii sau membrii echipelor nu vor contacta niciodată oamenii prin mesaje private.

🚩 Scheme de investiții și giveaway-uri false

Indiferent dacă escrocii se dau drept o persoană publică sau nu, promit câștiguri mari după ce tu faci o plată în avans sau plătești o taxă. Fii sigur că îți va fura banii și nu vei mai auzi niciodată de ei. Acesta este unul dintre cele mai comune tipuri de escrocherii.

Lansările sau giveaway-urile neobișnuite sunt mai mult ca sigur înșelătorii, mai ales dacă îți solicită o plată în avans pentru a putea participa. Mai mult, este o practică foarte comună ca escrocii să promită că-ți vor multiplica investiția. Alți escroci se grăbesc frecvent să comenteze că au participat deja în acest fel și au câștigat o sumă imensă de bani. Nu uita: nimeni nu-ți va înmulți investiția și ți-o va oferi înapoi, oricât de convingător pare să fie!

🚩 Scheme Rug pull

Când ceva pare să fie prea frumos ca să fie adevărat, de obicei așa e. 🙂 În acest tip de înșelătorie, creatorii pompează un nou proiect, monedă, token sau NFT cu multă publicitate. După ce obțin destui investitori, schimbă criptomonedele în fiat și în cele din urmă fug cu banii. Una dintre cele mai cunoscute scheme de tip Rug pull a fost scamul monedei Squid.

🚩 Scheme Pump and Dump (P&D) 

Escrocii creează FOMO pe un anumit proiect sau monedă, chiar dacă este ceva obscur. Se pot asocia cu „influenceri” care trăiesc în lux și vând imaginea unei vieți pe care și tu ai putea s-o ai dacă investești în proiectul lor.

Scopul lor este de a construi o comunitate mare care poate investi într-o anumită monedă, dar doar în anumite momente menționate de ei. Membrii comunității sunt invitați să investească cât de rapid și de mult pot, atunci când moneda este la un preț mic. După ce moneda va fi pompată artificial și va atinge o valoare mai mare, comunitatea ar putea vinde moneda și obține un „profit frumos”. Moderatorii acestei scheme orchestrează momentele în care oamenii pot cumpăra și vinde moneda. Dar, desigur, doar câțiva reușesc să vândă la prețuri mari în câteva secunde și sunt în mare parte tot moderatorii acestei scheme.

🚩 Scheme Ponzi 

Sunt niște scheme frauduloase. Pe scurt, primii investitorii primesc profit datorită investițiilor celor ulteriori. Și povestea continuă. Poate fi o schemă complicată și periculoasă deoarece pare destul de durabilă până când… explodează. Acesta este motivul pentru care ar trebui să-ți faci propriul research (DYOR)!

🚩 Scam-uri romantice

Oricât de ciudat ar fi, este o practică comună pentru escroci. Odată cu integrarea digitalului în viața noastră de zi cu zi, relațiile online sunt și ele mai frecvente. Așa că escrocii folosesc oportunitatea asta pentru a crea relații false și pentru a manipula oameni. În cele din urmă, își conving partenerii să le trimită bani sub formă de criptomonede.

🚩 Site-uri de tip phishing 

Sunt site-uri false. Escrocii ademenesc oamenii să dea click pe linkuri rău intenționate către aceste site-uri web. Ulterior, adună informațiile tale personale, cum ar fi numele, e-mailul, adresa etc. prin mai multe strategii de înșelătorie, cum ar fi „Trebuie să resetați parola contului”.

Scopul lor final este să obțină informațiile cheie ale portofelului tău - indiferent dacă ai un portofel custodial într-un exchange sau unul non custodial și nu ai stocat în siguranță fraza secretă. Fii întotdeauna extrem de vigilent împotriva acestui tip de înșelătorie. Nicio companie nu-ți va cere să resetezi parola, decât dacă tu soliciți asta. De asemenea, niciun admin sau platformă nu va avea nevoie de fraza secretă a portofelului tău. Ea e menită să rămână doar la tine, așa că NU TRIMITE NICIODATĂ NIMĂNUI FRAZA TA SECRETĂ.

Cum să eviți scammerii din crypto?

💡 Fii vigilent

Așa cum am mai spus, dacă ceva sună prea bine pentru a fi adevărat, cel mai probabil NU este! Indiferent de tipul de înșelătorie pe care scammerii l-ar alege, tu trebuie să fii în alertă  tot timpul. Verifică fiecare detaliu și ia în considerare orice semn ce ar putea duce la un scam. Gândește-te de două ori înainte de a-ți trimite informațiile personale cuiva. În Universul Crypto trebuie să fii foarte vigilent.

💡 Pune-ți întrebări relevante

De ce ți-ar face promisiuni unii oameni pe care nu îi cunoști? Ce câștigă ei? De ce te-ar ajuta atât de ușor cu ceva? De ce ți-ar pune atâtea întrebări? Ce pot face ei cu informațiile contului tău? Cum le pot folosi? Când ai îndoieli, este important să-ți pui câteva întrebări pentru a clarifica o situație.

💡 Nu te încrede într-un „admin” care îți scrie primul un mesaj

În majoritatea cazurilor (să spunem 99,9%), dacă cineva îți trimite primul un mesaj, nu este un admin, indiferent de numele pe care pare să-l aibă la profil. Este doar cineva care fură identitatea unui admin și vrea să te ademenească în schema lui. Toată lumea știe că adminii nu vor trimite ei mai întâi un mesaj. Așa că acordă întotdeauna atenție acestui detaliu.

💡 Nu da click pe link-uri suspecte

Dacă primești invitația de a da click pe un anumit website, trebuie să verifici întotdeauna în prealabil că adresa URL a site-ului este exact aceeași cu adresa oficială a platformei. Într-un scam sunt de cele mai multe ori aproape la fel, dar nu în totalitate.

De asemenea, verifică adresa de e-mail a expeditorului sau contul de social media, în funcție de platforma pe care te-a contactat. Și dacă totuși dai click pe un link suspect din greșeală, trebuie să eviți distribuirea informațiilor personale. Cineva îți poate înregistra detaliile de conectare și îți poate fura, în cele din urmă, fondurile. În plus, asigură-te că nu îți conectezi portofelul digital nicăieri până când nu verifici cu atenție site-ul.

Chiar dacă nu primești un link suspect de la cineva și vrei doar să accesezi un site sau un exchange, te sfătuim insistent să mergi întotdeauna direct pe site-ul respectiv, pentru a te feri de escrocherii de tip phishing. Cum poți face asta? De exemplu, poți face un marcaj în bookmarks cu pagina exchange-ului sau poți salva linkul în notițe și îl accesezi de fiecare dată când ai nevoie.

💡 Nu te aștepta să îți înmulțească cineva banii 

„Îmbogățește-te rapid cu …” ar putea fi motto-ul escrocului, dar nu ar trebui să-l crezi niciodată. Fii cu băgare de seamă, oportunitățile de acest gen nu sunt reale, deci nu sunt realizabile decât într-un scenariu ce implică fraudă. Există totuși o șansă de a-ți „multiplica” fondurile rapid în cazul în care faci trading. Dar dacă cineva îți promite că-ți va înmulți investiția, fii sigur că ești vizat de un escroc.

💡 Raportează scammerii 

Dacă trimiți cuiva criptomonedele tale sau le pierzi, este foarte puțin probabil să le mai recuperezi. Dar ce poți face este să raportezi escrocii la Centrul de asistență, dar poți raporta conturile scammerilor și pe platformele de social media unde îi întâlnești (Facebook, Twitter, Youtube etc). Pe Telegram, îi poți raporta la @notoscam. În ecosistemul MultiversX, poți raporta escrocii pe grupul de Telegram @ElrondScambusters.

💡 Oprește mesajele private de la necunoscuți pe Telegram & Discord

Telegram și Discord sunt platformele unde vei găsi cu ușurință escroci. Sau... te vor găsi ei pe tine. 🙂 Fiind hub-uri pentru mai multe comunități cripto, aceste platforme sunt adesea vizate de persoane frauduloase. Se întâmplă adesea ca oamenii să fie abordați de scammeri în mesaje private, mai ales după ce au avut o conversație într-un grup. Ce poți face pe Discord este să dezactivezi mesajele private de la persoane necunoscute. Pe Telegram, ai opțiunea de a actualiza setările pentru a preveni apelurile aleatorii și invitațiile de adăugare în anumite grupuri.

💡 Păstrează-ți fraza secretă într-un loc sigur

Și când spunem asta, ne referim la o locație offline, pe care doar tu o știi. Îți dăm un sfat: Kryptodots este cea mai bună modalitate de a codifica, stoca și proteja activele digitale. Kryptodots este un dispozitiv offline fabricat din oțel inoxidabil. Scopul său este de a proteja fraza secretă, prin urmare, și criptomonedele tale.

Singura alternativă rezonabilă la Kryptodots este hârtia. Dar cu toții ne putem imagina vulnerabilitatea ei. Se poate degrada cu ușurință, poate lua foc sau se poate uda și deveni astfel inutilă. Și nu e doar asta. Să presupunem că alegi să laminezi hârtia pe care ți-ai notat fraza secretă. Este adevărat, obții un nivel mai ridicat de protecție, fiind impermeabilă, dar nu cel mai bun. Încă poate arde cu ușurință și, în plus, cuvintele tale nu vor fi codificate. Deținerea unui Kryptodots te asigură și de această protecție.

💡 Nu da fraza secretă nimănui

O fi acesta ultimul punct de pe lista noastră, dar cu siguranță este unul dintre cele mai importante. Fraza secretă a portofelului tău este unică, deci joacă rolul unei chei pentru portofelul tău. Dacă fraza ta secretă n-ar mai fi secretă pentru cineva, acesta ar avea acces și la portofelul tău, deci banii tăi ar fi compromiși.

Fraza secretă este și modul de recuperare a unui portofel. Dacă ți se strică calculatorul, hard diskul este corupt sau dacă pierzi Ledgerul (portofelul hardware), poț descărca din nou același portofel software sau poți cumpăra un alt portofel hardware și utiliza copia de rezervă a frazei secrete pentru a recăpăta accesul la portofel. În afară de acest caz, nu va trebui să introduci fraza în nicun alt loc. Dacă cineva ți-o cere, este un scam. Nu o da mai departe, și asigură-te că raportezi persoana respectivă.

Amintește-ți că, atât timp cât nu dai nimănui fraza secretă, activele tale digitale sunt în siguranță.

Error!
No 'MonsterInsights_Popular_Posts_Widget_Sidebar' widget registered in this installation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 1 =