Ce să ai în vedere atunci când alegi un Staking Provider (în rețeaua Elrond)

November 29, 2021

Alegerea unui Staking Provider (agenții de staking) presupune un research și puțin efort din partea fiecăruia. Ar trebui să iei în considerare câteva criterii ca să te asiguri că faci cea mai bună alegere în concordanță cu așteptările și obiectivele tale. Există multe opțiuni când vine vorba de Staking Providers, așa că alege cu atenție înainte de a pune EGLD la stake.

Să începem cu începutul: ce înseamnă termenul de Staking?

În lumea crypto, staking-ul se referă la blocarea unui bun digital prin “punerea la stake“ a acestuia și agrearea faptului că îl vei ține într-un portofel pe o rețea blockchain de tipul Proof-of-Stake (POS). Prin punerea la stake a monedelor tale, vei ajuta la buna funcționare și la securitatea rețelei în care acestea sunt blocate în blockchain-ul respectiv. 

În schimbul ajutorului pe care îl aduc în securizarea rețelei blockchain de tip PoS, participanții care își pun monedele la stake primesc o parte din rewardul pe care rețeaua îl generează sub formă de monede noi. Staking-ul este o parte integrată a mecanismului Proof-of-Stake și reprezintă o alternativă a sistemului Proof-of-Work. De asemenea, este proiectat să mențină securitatea și stabilitatea rețelei pe termen lung. 

Mai simplu spus, dacă deții criptomonede, le poți bloca pentru securizarea blockchainului și vei fi recompensat pentru acest lucru. Pe termen lung, poți câștiga destul de multe monede. Aceasta este una din cele mai ușoare metode prin care poți obține venituri pasive în domeniul criptomonedelor. 

Există 3 moduri prin care poți face staking

Devii un Validator

Creezi un nod cu cel puțin 2500 de EGLD blocați într-un Smart Contract (aceasta este limita minimă cu care poți crea un nod până în momentul lansării fazei 4). Nodurile sunt importante în rețeaua Elrond pentru că ele validează tranzacțiile și asigură eficiența și securitatea rețelei. Nodurile trebuie să ruleze pe servere performante, sigure, fiabile și active 24/7.

Pentru a putea deține un nod, trebuie să deții o cantitate însemnată de EGLD și trebuie să te asiguri ca nodul va fi online 100% din timp, că este instalat pe un server sigur și rulează tot timpul ultima versiune de soft a rețelei. Un nod recent creat nu va produce reward din primul moment. El va fi adăugat într-o listă de așteptare. De reținut că în Faza 3.5, numărul maxim de noduri este de 3200 în întreaga rețea. Astfel, doar atunci când unul din toate aceste noduri va fi închis sau cineva îl retrage din rețea, există posibilitatea ca nodul tău sa devină eligibil pentru a produce reward. 

Dacă validatorul are o performanță scăzută, rețeaua îl va închide, ceea ce înseamnă ca nu va mai putea participa în consensus și nu va mai produce reward. Pentru repunerea în funcțiune a nodului, acesta trebuie făcută o tranzacție sub formă de taxă.

Acest mod de staking este foarte inaccesibil din cauza cantității mari de EGLD necesară. 

Devii un Staking Provider

Pentru a deveni un Staking Provider, vei avea nevoie de 1250 EGLD ca să începi un Smart Contract și pentru a putea accepta staking-ul de la oricine. Un nod va fi adăugat în lista de așteptare odată ce cantitatea stake-uită ajunge la 2500 EGLD (1250 EGLD de la Smart Contractul inițial + 1250 de la staking-ul exterior). De reținut că cei 1250 EGLD inițiali sunt blocați ca garanție de către rețea și nu pot fi anulați până în momentul în care toate fondurile delegatorilor sunt retrase, iar Smart Contractul inițial este închis.

De asemenea, va trebui să creezi și gestionezi noduri în același mod ca un validator și va trebui să gestionezi Smart Contractul sistemului de delegare.

Având în vedere că și acest tip de staking este inaccesibil pentru majoritatea lumii și, în plus, nu este atât de ușor să menții nodurile în funcțiune fără ceva cunoștințe tehnice și fără o supraveghere constantă a acestora, poți lua în considerare a doua metodă de staking, care este mult mai accesibilă.

Pune EGLD la stake cu ajutorul unui Staking Provider

În acest mod, vei avea posibilitatea să delegi monedele pe care le deții către operatporii nodurilor care sunt deja eligibile și către validatori profesioniști (Staking Providers), care acceptă delegări. Ei se vor ocupa de toate aspectele tehnice pe care le implică procesul de staking, motiv pentru care validatorii percep o taxă, în general un anumit procent din reward-ul generat.

Cantitatea minimă pe care o poți delega către un Staking Provider este de 1 EGLD. Astfel, staking-ul devine accesibil pentru toată lumea. 

Ce trebuie să ai în vedere în momentul în care te decizi să alegi un Staking Provider

Știm că, de obicei, se face referire la denumirea de “agenție de staking”, însă noi îi vom spune în continuare “Staking Provider”, întrucât aceasta este denumirea corectă.

Există câteva puncte cheie de care să ții cont:

  • Experiența tehnică -  adică are capacitatea să ofere o infrastructură solidă pentru nodurile providerului, inclusiv back-up, monitorizare și să ruleze nodurile în servere aflate în locații diferite, folosind provideri diferiți, astfel reducând la minimum posibilitatea ca un server să ajungă offline. Trebuie să opereze nodurile cu o foarte bună eficiență.
  • Transparența - este unul dintre cele mai importante aspecte. Toate informațiile pe care providerul le comunică comunității trebuie să fie transparente și cât mai clare posibil.
  • Informația - este esențial să obții informații clare pentru orice întrebare și să ai parte de suport constant. Din acest motiv trebuie să cauți grupul de Telegram al Staking Providerului și chiar și restul canalelor de comunicare pe care aceasta le folosește (Website, Twitter, Facebook, Linkedin, Youtube, Medium) și să observi modul în care comunică, să îți poți da seama dacă sunt de încredere sau nu. 
  • Noduri suficiente - în general, este bine ca providerul să aibă câteva noduri. Dar rețineți că, în același timp, este esențial ca nodurile din întregul sistem să fie distribuite către cât mai mulți provideri. În acest fel, rețeaua poate deveni cu adevărat descentralizată. Revenind la punctul nostru, providerul  ar trebui să se asigure că top-up-ul este suficient de mare, astfel încât riscul de a pierde nodul să fie mai mic în cazul retragerii unei cantități mari de EGLD din agenție, dar suficient de mic, astfel încât să mențină un APR ridicat. De asemenea, având mai multe noduri, providerul menține un APR liniar și cu fluctuații mai mici între epoci.
  • Fee-uri decente - un fee prea mare sau prea mic poate ridica întrebări legate de încrederea pe care o poți acorda unui staking provider
  • Staking Providers oficiali - provideri care și-au dovedit deja devotamentul pentru ecosistemul Elrond
  • Viziune clară asupra ecosistemului Elrond - cum operează din punct de vedere tehnic și ce înseamnă întregul ecosistem din perspectiva economică.
  • Viziune clară pe termen lung - aliniată cu viziunea Elrond
  • Produse și servicii - tot ce construiește pentru comunitate, pentru a crea o lume mai bună și mai sigură.

Alte informații importante pe care trebuie să le ai în vedere

Staking-ul este non custodial. Nimeni nu are acces la fondurile tale

Asta înseamnă că orice provider ai alege pentru staking, aceasta nu va avea acces la fondurile sau la cheia ta privată. De asemenea, providerul nu are niciun control sau influență asupra fondurilor tale. Procesul de staking va rula într-un mod securizat, printr-un Smart Contract, folosind aplicația Maiar sau Web Wallet-ul Elrond. Providerul operează partea tehnică astfel încât tu să nu ai niciun stres. În schimb, va opri o taxă, care este deja inclusă în APR-ul afișat în aplicația Maiar sau Web Wallet-ul Elrond. 

Oricine poate face staking prin aplicația Maiar sau Web Wallet-ul Elrond.

Top-up-ul și lista de așteptare

Sistemul este gândit în așa fel încât un Staking Provider să poată deschide un nod cu o cantitate inițială de 1250 EGLD (valabil doar pentru faza 3.5) și să poată primi EGLD delegați de oricine. În momentul în care suma de 2500 EGLD a fost atinsă, nodul devine activ și intră în lista de așteptare. Monedele care intră în nod peste cele 2500, vor fi calculate ca și top-up. Când suma de EGLD ajunge la 5000, poate fi activat un al doilea nod, dacă providerul dorește să aibă mai multe noduri. Acesta va intra, la rândul lui, în lista de așteptare, sau providerul poate alege ca cei 2500 EGLD să rămână top-up pe nodul care deja este în lista de așteptare. Și acest proces poate continua în aceeași manieră pentru următoarele noduri. Trebuie avut în vedere că pentru fiecare EGLD care este pus la stake într-un nod care se află în lista de așteptare, nod care nu produce reward, APR ul este diminuat semnificativ.

Staking Providers cu limită sau fără limită pentru delegare

Orice staking provider ar trebui să păstreze o anumită cantitate de EGLD ca și top-up pentru a putea opera nodurile în siguranță. Top-up-ul va funcționa ca o rezervă. În cazul în care un delegator decide să-și retragă fondurile din delegare, agenția trebuie să aibă îndeajuns EGLD în stake, astfel încât să nu piardă nodul / nodurile.

Agențiile care au limită de delegare nu vor mai putea accepta fondurile altor delegatori, odată atinsă limita. Acestea impun această limită pentru a menține un APR mai ridicat prin păstrarea unui top-up mai scăzut. 

În cazul agențiilor care nu au limită de delegare, APR-ul poate să scadă în cazul în care cantitatea delegată crește. APR-ul aferent top-up-ului este mai mic, astfel sistemul încurajează providerii să deschidă mai multe noduri, fapt ce contribuie la realizarea unei rețele mai puternice și mai sigure. Totuși, începând cu faza 3.5, APR-ul aferent top-up-ului și cel de bază au fost ajutate pentru a nu mai exista o diferență prea mare, ajutând astfel providerii mici de staking să poată prinde din urmă providerii de top, astfel contribuind la descentralizarea rețelei.

Primii 2500 EGLD depuși într-un singur nod sunt luați în considerare pentru calculul APR-ului de bază. Pentru monedele care sunt top-up peste cei 2500 EGLD, se calculează APR-ul aferent top-up-ului.

După cum poți observa, există un echilibru pe care orice staking providere ar trebui să îl păstreze respectând modelul de business ales, alegând să ofere o cantitate limitată pentru top-up sau să funcționeze fără limită de top-up.

Trebuie să ai totuși în vedere că APR-ul rețelei este variabil, depinzând de cantitatea totală de EGLD care se află în stake și de cantitatea de EGLD emisă anual în raport cu volumul de tranzacții. Raportul corect este explicat în rândurile următoare:

  • cu cât este mai mare cantitatea de EGLD aflată în stake, cu atât APR-ul este mai mic | și invers
  • cu cât este mai redusă cantitatea de EGLD emisă anual, cu atât APR-ul va scădea | cantitatea de EGLD emisă va scădea în fiecare an, conform unui plan deja stabilit
  • dacă fee-urile generate de tranzacțiile din rețea cresc și ajung să depășească valoarea de EGLD ce trebuie să fie emiși în fiecare an, atunci generarea de monede noi va fi oprită iar APR-ul va crește | ceea ce înseamnă că APR-ul va crește odată cu adopția

APR-ul pe care îl oferă agențiile este strâns legat de APR-ul pe care îl generează rețeaua și, de asemenea, de strategia pe care o abordează fiecare provider. 

Susține descentralizarea

Gândind pe termen lung, fiecare dintre noi ar trebui să aibă descentralizarea ca prim scop. Descentralizarea este principiul fundamental al blockchain-ului. Fără descentralizare, blockchain-ul își pierde scopul. Asta înseamnă că încurajăm pe oricine să aleagă staking providers mai mici și de încredere. Informează-te singur pentru a afla care este agenția / staking providerul ce îndeplinește pe deplin nevoile și obiectivele tale. 

Acum poți fi sigur că știi ce să ai în vedere și să verifici atunci când vrei să alegi un Staking Provider. De asemenea, ai aflat și că staking-ul este non-custodial. Chiar dacă alegi un provider rău intenționat, fiind un serviciu non-custodial, acesta nu are acces la fondurile tale. Singurul lucru pe care îl poți pierde, este să fii nevoit să aștepți 10 zile pentru a-ți retrage fondurile din stake. 

Dacă ai cititi până aici și nu mai ești un începător în staking, ori dacă te simți pregătit să treci la nivelul următor, poți face staking devenind, la rândul tău, un Staking Provider. Îți poți upgrada abilitățile în IT și te poți alătura echipei de validatori. 

Orice alegere pe care o faci în privința unui Staking Provider, trebuie mai întâi documentată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 12 =