Ce înseamnă Battle of Yields, care este scopul și cum sa utilizezi Maiar Exchange?
Battle of Yields este mai mult despre învățare decât despre competiție. Este o șansă pentru utilizatori deoarece învață să folosească platforma și se pot familiariza cu aceasta utilizând tokeni de test. După lansarea Maiar Exchange vor exista doar tokeni reali. De asemenea, developerii din echipa Elrond au posibilitatea să descopere probleme și lucruri de îmbunătățit în faza de test, până la lansarea Maiar Exchange sau Maiar DEX.
Acum, ce este Maiar DEX și de ce e important să înțelegem cum funcționează platforma? Este un AMM care vine de la Automated Market Maker, altfel spus un sistem de trading autonom, care elimină nevoia de exchange-uri centralizate. Care sunt beneficiile AMM-ului? Acesta oferă tranzacții globale, aproape instantanee, ieftine, între o suită de active în expansiune. De ce e important să înțelegem platforma? Pentru a putea beneficia la maximum de oportunitățile pe care le oferă aceasta.
Să ne întoarcem la BOY. A fost lansat pe 14 septembrie și durează până pe 28 septembrie, perioada de community testing, cu posibilitatea de prelungire. Bătălia se desfășoară pe rețeaua de test a blockchain-ului Elrond și se accesează prin adresa: testnet.maiar.exchange. Dăm Connect și ne conectăm cu adresa wallet-ului pe care l-am făcut cand ne-am înscris în BOY. Ne putem conecta cu oricare din cele 4 metode listate: Maiar DeFi Wallet, Maiar App, ledger și Elrond web wallet pentru a accesa Maiar DEX în funcție de ce tip de portofel vrem să folosim. Acum noi ne vom conecta cu Elrond Web Wallet.
Dăm Keystore și Drag&Drop fișierul json pe care l-am descărcat când ne-am făcut wallet-ul și punem parola pe care ne-am ales-o, apoi dăm Access Wallet.
În cazul în care am uitat parola, dăm Recover Wallet și urmăm pașii care ni se cer. Trebuie să adăugăm pe rând fiecare cuvant din fraza secretă. După ce am adăugat cele 24 de cuvinte, dăm Continue și setăm o nouă parolă. Ni se va genera un nou fișier json. Trebuie să avem în vedere că vechiul fișier json și parola asociată lui vor ramane active și vor putea fi folosite în continuare.
Ok, am intrat în Maiar Exchange. În pagina principală, adică Home, vedem prețul actual al tokenului MEX, valoarea totală blocată în Liquidity Pool, valoarea de Market Cap - adică valoarea totală a întregii cantități de MEX disponibilă în piață și numărul de perechi care pot fi tranzacționate în platformă. Momentan sunt doar 2. În cazul în care te-ai înscris în Battle of Yields și încă nu ți-ai revendicat tokenii, în colțul din dreapta sus există butonul Claim MEX cu ajutorul căruia vom revendica tokenii MEX pentru Battle of Yields. Acești tokeni sunt DOAR de test. Încă nu se știe cum vor fi distribuiți tokenii MEX ulterior, în Maiar Exchange pe mainnet, dar este posibil să fie un proces similar.
În pagina Swap putem să schimbăm un token cu un alt token - EGLD cu BUSD (stable coin-ul Binance) / BUSD cu EGLD sau EGLD cu MEX / MEX cu EGLD. De ce trebuie să facem Swap-ul? Cu ajutorul Swap-ului putem forma perechi pe care urmează sa le punem în Liquidity Pool. Am început Battle of Yields cu 5 EGLD (de test), 2500 BUSD și 12500 LKMEX. (Locked MEX = MEX blocat care poate fi convertit în EGLD doar conform unui calendar prestabilit). Cum facem Swap-ul? În primul câmp selectăm tokenul pe care vrem să-l schimbăm și cantitatea, iar în al doilea câmp alegem tokenul pe care vrem să-l primim în schimbul celui inițial. Se va calcula automat paritatea (cantitatea de tokeni primiți în schimbul cantității token-ului inițial). În Maiar Exchange mainnet, vom avea inițial următoarele asset-uri:
- EGLD (prin transfer)
- BUSD (prin transfer)
iar pentru cei care sunt EGLD holderi vor avea ca asseturi în DEX următoarele:
- LKMEX - unlocked după 1 an (claimable)
- MEX - unlocked după 30 zile (claimable)
- eGLD (prin transfer)
- BUSD (prin transfer)
În chenarul de jos ne este afișat pe primul rând Slippage-ul care înseamnă limita maximă cu care prețul tokenului poate varia pentru ca tranzacția să se realizeze. Această limită poate fi setată manual între 0 și 50%, dar recomandăm sa nu alegi un slippage mai mare de 1%. Astfel, ne vom asigura că prețul la care cumpărăm sau vindem nu e la o diferență mai mare de 1%. Slippage-ul este procentul pe care îl acceptăm ca fluctuație de preț în momentul tranzacției. Dacă acesta crește sau scade mai mult de 1%, tranzacția nu se va mai efectua.
Rata de schimb, cantitatea minimă pe care o vom primi în schimbul tokenului inițial, costul tranzacției - fee-ul pe care îl va primi liquidity provider-ul și impactul pe care-l va avea tranzacția noastră asupra întregului market. Apăsăm Swap, ni se va cere să introducem parola wallet-ului și să semnăm 2 tranzacții. După ce am făcut acest Swap și avem token-uri de mai multe feluri, mergem în pagina Liquidity.
Până să intrăm în detalii în această pagină, hai să vorbim un pic despre ce înseamnă liquidity pool. Liquidity Pools sunt o parte esențială a AMM-urilor, borrow land protocols, yield farming, synthetic assets, on chain insurance, blockchain gaming și lista poate continua. Liquidity Pool e o cumulare de fonduri blocată într-un Smart Contract și sunt utilizate pentru a facilita tranzacționarea descentralizată, împrumuturile și multe alte funcții pe care le vom explora mai târziu.
Userii care adaugă lichiditate sunt numiți liquidity providers. Aceștia adaugă cantități egale din 2 tokenuri într-un pool pentru a crea un market. În schimbul furnizării fondurilor, ei primesc fee-uri sub formă de reward în urma tranzacțiilor efectuate în pool proporționale cu cantitatea pe care ei o au raportat la întreaga cantitate din pool. Adică dacă avem 1% din cantitatea de lichiditate, vom primi 1% din fee-urile generate în urma tranzacțiilor din pool.
Inițial în My Liquidity nu vom avea nimic. Putem adăuga liquidity sub formă de perechi de tokeni: EGLD-MEX sau EGLD-BUSD. Pentru a face asta, apăsăm Add Liquidity. Selectăm perechea și cantitatea și apăsăm Add Liquidity. Ni se va cere din nou să introducem parola wallet-ului, iar de data asta să semnăm 4 tranzacții. În urma adăugării lichidității vom primi LP tokens = liquidity pool tokens pe care putem să-i vedem în My Liquidity.
Vedem că avem o cantitate anume de LP tokens. Acest LP token e format din cantitatea totală de tokeni adăugată pe care putem s-o vedem desfășurat dacă apăsăm pe săgetuța din dreapta, iar în Active Pools vedem pool-urile care sunt active în platformă. Momentan cele 2 - EGLD-MEX și EGLD-BUSD. Dacă apăsăm pe săgețile din dreapta vedem detaliat cantitatea totală de lichiditate și cantitatile separate ale celor 2 tokeni și avem și 2 butoane shortcut pentru adăugare lichiditate sau Swap în fiecare pool.
În liquidity obținem LP tokens și în Farm obținem MEX sau Locked MEX în cazul în care bifăm opțiunea prin care blocăm tokenii pentru un an și vom obține reward dublu.
Bun, am ajuns în pagina de Farms unde putem pune la Stake Liquidity pool tokens, MEX sau LKMEX pentru a dobândi mai mulți MEX. În farm blocăm LP tokens pe care îi avem din liquidity , MEX simplu sau LKMEX și obținem MEX sau Locked MEX așa cum am explicat mai sus, dacă bifăm casetuța.
Aici avem 3 farm-uri: 1 pentru MEX și câte 1 pentru fiecare LP token disponibil în platformă. Yield farming este procesul de a pune la staking tokeni pentru a genera reward-uri sub formă de alți tokeni. Pe scurt, yield farming stimulează acești LP providers/investitori să participe sau să blocheze tokenii pe care îi au într-un liquidity pool bazat pe un Smart Contract.
În primul farm putem pune MEX la stake. Sub simbolul MEX ne este prezentată întreaga cantitate blocată în farm-ul respectiv, în dreapta ne sunt afișate APR și APY - poți da click și vedea detaliat ce înseamnă fiecare. Mai departe vedem cantitatea de MEX pe care o avem la stake și cantitatea de MEX dobândită. Avem un buton cu care putem reinvesti automat MEX-ul dobândit, apoi un buton cu care putem revendica MEX-ul dobândit - adică Harvest all - și un buton de Stake cu ajutorul căruia putem adăuga la stake tokeni MEX. În dreapta de tot avem o sageata pe care dacă apasam, ni se va afișa detaliat cantitatea de MEX blocată și cantitatea de MEX dobândită. Pentru a depune tokeni într-un farm, vom apăsa butonul STAKE, alegem tokenul pe care dorim sa îl adăugăm, completăm cantitatea, bifăm sau nu casetuța cu care alegem să blocăm reward-ul primit pentru a dubla cantitatea primită și apăsăm Stake. Completăm parola și gata.
Următorul farm este pentru LP tokenul pereche EGLD-MEX și avem aceleași detalii ca mai sus, doar că nu putem reinvesti automat MEX-ul dobândit, deoarece în farmul EGLD-MEX putem pune doar pereche, iar farm-ul produce MEX unlocked și/sau LKMEX. Cu butonul Harvest all putem revendica MEX ul produs și butonul Stake cu care putem adăuga alți LP tokeni. Cel de-al 3-lea farm este pentru LP tokenul EGLD-BUSD care are aceleași opțiuni ca farmul EGLD-MEX.
În cazul farm-ului EGLD-MEX, tokenii obținuți în urma apăsării butonului Harvest vor apărea în Liquidity, aceștia putând fi adăugați în Liquidity Pool alături de EGLD, sau pot fi schimbați în alți tokeni în pagina Swap. Dacă în Farm am bifat căsuța pentru reward dublu, vom obține Locked MEX (LKMEX) pe care nu-i vom putea schimba în alți tokeni timp de un an și pe care îi vom putea adăuga în Liquidity Pool în pereche cu EGLD sau în farmul MEX.
În toate cele 3 farmuri avem și buton de Withraw prin care putem retrage LP tokeni sau MEX din farming. După ce apăsăm Withraw, ni se va deschide o fereastră în care vom fi întrebați cantitatea pe care vrem s-o retragem. Ulterior, aceștia vor apărea în Liquidity, iar pentru a-i retrage din liquidity va trebui sa apăsăm săgeata albastră pentru a vedea detaliile LP tokenilor din My Liquidity și să apăsăm ultimul buton de jos - Remove. În momentul în care apăsăm Remove se va deschide o fereastră în care vom fi întrebați cantitatea pe care vrem s-o scoatem din lichiditate. După ce i-am scos din lichiditate, tokenii vor deveni disponibili în Swap unde vom putea să-i convertim între ei.
Sperăm că articolul nostru vă va ajuta să înțelegeți mai bine cum funcționează un AMM și cum puteți optimiza farming-ul în Battle of Yields și pe viitor în Maiar Exchange.